D. 27. oktober 2017
Læger undrede sig over kræftpatients valg: – Min kvindelighed sidder ikke i brysterne
Da 37-årige Trine Lundorf fik fjernet sit ene bryst, tog hun en beslutning, der var naturlig for hende selv, men vakte undren i hospitalsvæsenet.
Spotlyset peger direkte på Trine Lundorf, der har sat sig til rette foran det sorte lærred. Med to fingre dækker hun sit højre bryst. Det venstre er blottet. Eller faktisk eksisterer det ikke.
Som en af få danske brystkræftramte kvinder har 37-årige Trine Lundorf nemlig takket nej til at få et kunstigt bryst – et valg, som det ellers søde sundhedspersonale havde svært ved at forstå, fortæller hun.
– Det var svært at se det som et valg i sundhedssystemet. Der var ikke forståelse for min beslutning. Det var ikke, fordi personalet modarbejdede mig, de forstod bare ikke, at jeg syntes, jeg kunne se godt ud uden, siger Trine Lundorf.
Hun har valgt at dele sin historie for at vise kvinder, at der er et alternativ til en rekonstruktion. Et alternativ, som hun ikke føler, hun blev præsenteret for i sit eget kræftforløb.
Trine Lundorf har blandt andet fået taget modelbilleder af sig selv, hvor arret er i centrum, og dem deler hun på sociale medier.
– Jeg vil gerne have, at når folk googler ”manglende bryst”, så finder de billeder af mig og kan blive inspireret til, at der er andre muligheder. Vi vil alle gerne spejle os i nogen og ikke føle os som en særling. Det vil jeg gerne bruges til, siger hun.
Hvordan man føler sig indeni
Brystkræft rammer hver niende kvinde i Danmark, og rigtig mange får i den forbindelse fjernet det ene bryst.
Selv blev Trine Lundorf præsenteret for et katalog med billeder af kunstige bryster – små, mellemstore og store – som hun kunne vælge imellem; ”Så der kunne komme symmetri”.
Men nu vil Trine Lundorf gøre op med idéen om, at man kun kan være glad, hvis man opfylder normen.
– Det er vigtigt at italesætte, at kvindelighed ikke sidder i bryster eller hår. Jeg er hverken mere eller mindre kvinde nu, end jeg var før. Det handler om, hvordan man føler sig indeni, siger hun.
International bevægelse
Og det er ikke bare Trine Lundorf, der har det budskab. Over hele verden er der en voksende bevægelse af kvinder, der har valgt at leve helt uden eller med kun et enkelt bryst.
Eksempelvis er flere tusinde amerikanske kvinder med i bevægelsen ’Flat and Fabulous’, som støtter hinanden i fora på Facebook. Og i Finland har ’Monokini-projektet’ arrangeret modeopvisninger med badetøj til brystkræftopererede.
Trine Lundorf har dokumenteret hele sit kræftforløb på en blog under navnet ’trineamazon.com’, og navnet er ikke tilfældigt. Ifølge myten skar de krigeriske amazonkvinder i den græske oldtid deres ene bryst af for lettere at kunne skyde med bue og pil.
Hun har intet imod, at andre kvinder vælger en rekonstruktion, og hun har dyb respekt for deres beslutning. Men hun mener, at det er vigtigt at italesætte, hvorfor man vælger rekonstruktion. Er det for ens egen skyld, eller er det for omgivelsernes skyld?
– Der er mange, der er super afklaret og forstår de risici, der kan være forbundet med en rekonstruktion. Det passede bare ikke til mig at få indopereret et silikoneimplantat. Og da lægerne forklarede mig proceduren, lød det unødigt smertefuldt, siger hun.
Specialdesignet bikini
Trine Lundorfs mand har støttet hende i beslutningen om at leve med et enkelt bryst, men han har også advaret hende om, at folk kan mene, at hun ser mærkelig ud.
Indtil videre har den 37-årige kvinde dog kun fået positive kommentarer fra sin omgangskreds, fortæller hun.
Trine Lundorf har også allerede været i svømmehallen med en specialdesignet bikinioverdel, som kun dækker hendes højre bryst. Og til sommer har hun tænkt sig at gøre det samme på stranden:
– Jeg har det godt med mig selv, og så må folk tænke, hvad de vil. Jeg tror, man kan se, at jeg har det godt med min krop. Jeg synes, jeg ser super flot ud. Kirurgen har gjort et fantastisk arbejde. Det flotte ar er en del af min krop nu, som jeg er virkelig glad for, siger hun.
Trine Lundorf håber, at sundhedsvæsenet fremover tænker flad rekonstruktion som et tilbud på lige fod med øvrige rekonstruktioner.